Toimintakalenteri

PVM KLO TAPAHTUMAN NIMI PAIKKA
21.11.2017 18:00 - 19:30Nuoret loikka ja nopeusharjoitus Ahvenisto maauimala
21.11.2017 18:00 - 19:30Junnut: Nopeus ja loikkaharjoitus (sauvakävelysauvat mukaan) Ahvenisto maauimala
23.11.2017 18:00 - 19:30Nuoret, sauvarinne intervalli Aulanko, ulkoilumaja
25.11.2017 09:30 - 12:00Nuoret, sauvakävely, PK Aulanko, ulkoilumaja
25.11.2017 09:30 - 11:30Junnut: pitkä pk-sauvakävely Aulanko, ulkoilumaja
28.11.2017 18:00 - 19:30Nuoret, voima/liikkuvuus, keskivartalo Asevarikko
30.11.2017 18:00 - 19:30Nuoret, kilpailuun valmistava harjoitus Ahvenisto, moottorirata
2.12.2017 11:00 - 15:00Nuoret, tykkikisat Lempäälä V Lempäälä
5.12.2017 18:00 - 19:30Nuoret, HP, TT harjoitus Ahvenisto, moottorirata
7.12.2017 18:00 - 19:30Nuoret, HV, tekniikka Ahveniston koulu
NäYTä MENNEET

HUOMIOITAVIA ASIOITA JUNNUILLE JA VANHEMMILLE

Suksien ja sauvojen mitat

Suksien mitat ovat lyhentyneet luistelun myötä, myös perinteisen suksien. Käytännössä muutamien senttien pituusero ei vaikuta ominaisuuksiin. Tärkeintä on löytää hyvä suksipari. Onko se 5 cm pidempi vai lyhyempi, ei ole oleellista, mutta suksien toiminnalliset erot saattavat olla hyvinkin suuria.

Taulukko: Suksien ja sauvojen mitat

Perinteisen sukset:Oma pituus + 15 - 25 cm
LuistelusuksetOma pituus + 10 - 15 cm
Perinteisen sauvat0,83 x oma pituus
Luistelusauvat
Sauvarinnesauvat
(sauvarinteessa ja suolla)

0,88 - 0,91 x oma pituus
0,76 - 0,79 x oma pituus

Sauvojen pituutta valittaessa kannattaa alkuvaiheessa käyttää pienempiä kertoimia, koska hiihtotekniikat on helpompi omaksua lyhyillä sauvoilla.

Hiihtokengät ja siteet

Perinteiseen hiihtoon soveltuvat hiihtokengät ovat matalavartiset ja niiden pohja on luistelukenkiä löysempi. Luistelukengissä on korkeampi, nilkkaa tukeva varsi ja ne ovat sekä kiertojäykät että pohjasta jäykät. Nämä seikat parantavat suksen hallintaa luisteluhiihdossa. Vastaavasti perinteisille ja luistelusuksille on olemassa oma suksisiteensä.

Useilla valmistajilla on myös ns. combi -yhdistelmäkenkiä ja suksisiteitä, jotka ovat suunniteltu sekä luisteluun että perinteiseen hiihtoon.

Pienen lapsen hiihtovälineet

Hiihdon harrastus lähtee välineistä. Kun lasten hiihtovälineitä hankitaan, niin tärkin kriteeri on niiden toimivuus. Suksilla, jotka eivät pysy jalassa ja jotka liukuvat vain taaksepäin, sammuu innokkaankin ensihiihtäjän kipinä.

Lapsen sukset (4-10v)

·liukuminen on löytynyt
·sukset, jossa on kärkisiteet
·omatoiminen hiihtäminen, sukset pitää pystyä laittamaan itse jalkaan ja pois => riittävän herkästi toimivat siteet
·yleisimmät kenkä-side järjestelmät Salomon SNS ja Rottefella NNN
·suksen pituus 5-10 cm hiihtäjää pidempi
·sauvan pituus, rinnan korkeudelle
·löysät sukset, hiihtäjän paino yhdellä jalalla => suksen keskikohta osuu lumeen
·jotta ylämäetkin nousevat, tarvitaan pitoa, esim. voide tai pitovoideteippi

Lapsen seuraavat sukset (7-12v)

·alkaa olla valmiudet luisteluhiihtoon
·sukset joilla voi hiihtää sekä perinteistä että luistella
·suksen pituus 10-15 cm hiihtäjää pidempi
·sauvan pituus, olkapään tasalla
·sukset, joissa on sivuleikkaavuutta= keskeltä kapeampi
·perinteisen hiihdossa käytetään pitovoiteita
·luistellaan pitovoiteiden kanssa tai otetaan pois
·hiihtokenkä korkeavartinen ja nilkkaa tukeva (combi-kenkä)

Lapsi kasvaa vauhdilla. Jotta välineet toimivat, joutuu uudet välineet hankkimaan lähes joka vuosi. Kasvunvaraa ei välineissä hirveästi kannata olla, koska se hankaloittaa etenemistä. Hiihtokenkään voi mahtua normaalisukka + villasukka. Aina ei tarvitse ostaa uusia kamoja. Hiihtoseuran varustepörssiin kannattaa laittaa ilmoitusta tarvittavista välineistä.

-        -  harjoittele etukäteen jo kotona siteitten kiinnittämistä ja irrottamista sekä sauvojen hihnojen pujottamista käteen

-         - tarkista myös suksien voitelu varsinkin pitovoiteen osalta, kelinmukainen (pito)voitelu helpottaa hiihtotekniikoiden opettelua

Hiihtoon sopii kerrospukeutuminen

-    Hiihtokenkiin on hyvä mahtua tavallisen sukan lisäksi villasukat, kerrospukeutuminen on hyvä keino suojautua pakkasta ja viimaa vastaan (esim. aluskerrasto, välissä kosteuden siirtävä vaatekerta ja päällimmäisenä tuulen pitävä puku). Tuulipuku tmv on ihan kelpo päälikerros, tärkeintä on lämmönsäätö aluskerrastojen avulla sekä se, ettei vaatetus estä liikeratoja tai ole tiellä hiihtäessä. Reippaalla pakkasella ja tuulisella säällä korvat ja posket suojaan vaikka kypärämyssyn/ puffin + pipon kera, käsineet/rukkaset voivat olla mieluummin liian lämpimät kuin kylmät. Välikerrastoksi voi pakkasella laittaa mikrofleece-kerraston tai vastaavan. TOPPAPUKU ON LIIKKUVALLA LAPSELLA USEIN LIIAN KUUMA, SAMOIN KARVAHATTU.